Huiseigenaar of huurder? Dit wijzigt er per juli

Zoals ieder jaar wijzigt er het een en ander per 1 juli. Dit is ook het geval op het gebied van wonen. Goed nieuws is de btw-verlaging op energie. Daarnaast worden rookmelders verplicht in iedere woning. Deze veranderingen kun je verwachten:

  • Je gaat minder belasting betalen over energie
    Om de explosief gestegen energietarieven te compenseren heeft de overheid besloten het btw-tarief op energie te verlagen. Deze gaat per juli van 21 naar 9 procent. Het is echter een tijdelijke maatregel en geldt tot 31 december 2022. Toch kan de besparing voor komend half jaar flink oplopen. Voor huishouden met een gemiddeld gebruikt levert deze maatregel een voordeel op van circa € 140, zo becijferde Milieu Centraal.

  • Mogelijk gaan energietarieven verder omhoog
    Voor de stijging van de energieprijzen was het een ongeschreven regel dat energieleveranciers bij een variabel energiecontract twee keer per jaar hun energietarieven wijzigden. Dit gebeurde op 1 januari en 1 juli. In de huidige markt kan je ook tussentijds wijzigingen verwachten. Zo is Eneco al overgestapt op het maandelijks vaststellen van het tarief. Heeft jouw leverancier geen recente verhogingen doorgevoerd? De kans is groot dat dit per juli alsnog gebeurd.

  • Rookmelders verplicht op alle verdiepingen
    Woningbranden eisen jaarlijks enkele tientallen levens. Ter preventie zijn rookmelders vanaf 1 juli verplicht in elke woning. Op elke verdieping waar gewoond, gewerkt of geslapen wordt moet er minimaal één komen te hangen. Hang de rookmelders op in een gesloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt. Denk bijvoorbeeld aan de overloop op de eerste verdieping of de gang met de trap naar boven.

    Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving. Heb jij geen rookmelders hangen? Dan riskeer je een boete. In de praktijk zal het echter lastig zijn om alle woningen te inspecteren. Politie, brandweer of verzekeraar zullen in ieder geval geen controles uitvoeren. Staan er mensen op je stoep die komen voor een inspectie? Laat ze niet zo maar binnen. Voor je het weet ben je spullen kwijt, of erger.

  • Huren mogen weer omhoog
    In verband met de coronacrisis werd de huur in de sociale sector het afgelopen jaar niet verhoogd. Vanaf 1 juli mogen verhuurders weer een huurverhoging doorvoeren. In totaal mag de huur maximaal 2,3 procent omhoog. Er gelden wel enkele uitzonderingen:
    - De huur mag met € 25 omhoog als de huur lager dan € 300 is.
    - Voor huurders met een hoger middeninkomen mag de huur met € 50 stijgen.
    - Voor huurders met een hoog inkomen mag de huur met € 100 stijgen.

    Op deze pagina van rijksoverheid lees je wanneer er sprake is van een middelhoog of hoog inkomen. In de vrije huursector werd de huur niet bevroren. Wel mogen verhuurders de huur maximaal met 3,3 procent verhogen. Een uitzondering geldt wanneer in het huurcontract een lagere huurverhoging is afgesproken.

  • Mogelijk hoger pensioen door gewijzigde indexeringsregels
    Per 1 juli wordt de mogelijkheid voor indexatie voor pensioenfondsen verruimd. In de praktijk houdt dit in dat zij de pensioenen sneller kunnen indexeren. De pensioenfondsen PME en ABP hebben recent aangekondigd de pensioenen te verhogen. Dit kan ook effect hebben op jouw hypotheeksituatie, omdat je bijvoorbeeld meer financiële ruimte hebt om extra af te lossen.

Zorg voor een veilige woonsituatie en installeer rookmelders op elke verdieping. Vergeet niet dat er voor je portemonnee het een en ander wijzigt. Zo kan je huur omhoog gaan en mogelijk ga je meer betalen voor energie. Gelukkig is de stijging minder heftig omdat het belastingtarief fors naar beneden gaat.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

100% Hypotheken & 100% Verzekerd maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie